.NET Open Space Code

Door AB.NET op donderdag 23 april 2009 15:11 - Reacties (2)
Categorie: Overige, Views: 3.534

6 juni ga ik naar de "Open Space Code". Voor mij is het de eerste keer dat ik zoiets bijwoon. Wat ik er ga doen weet ik eigenlijk niet precies, maar ik verwacht er veel van.

Het idee is volgens mij dat 30 .Net programmeurs zich verzamelen, samen een aantal interessante onderwerpen uitkiezen en er ter plekke sessies over organiseren.
Als 30 vakidioten zich verzamelen en een dag lang over programmeren gaan praten, dan moet het wel interessant worden.

Ik ben in ieder geval benieuwd hoe de dag gaat uitpakken. In juni zal ik jullie laten weten of het bevallen is.

Site van de organisatie
Uitleg van open space code

Je kunt je nog opgeven, er zijn nog 9 plaatsen beschikbaar.

Het plan

Door AB.NET op maandag 6 april 2009 20:31 - Reacties (4)
Categorie: ISV, Views: 3.668

Intussen zijn we 3 maanden verder. Het concept van een maandelijkse update is jammerlijk mislukt, maar zo makkelijk geef ik het niet op. Bij dezen ga ik nogmaals een poging doen om jullie maandelijks op de hoogte te houden van mijn vorderingen.

De laatste 3 maanden is er verschrikkelijk veel gebeurd. Helaas alleen niet op het vlak van mijn ISV.
Op 13 februari ben ik vader geworden. En ik kan je nu uit ervaring mededelen, zo'n kleine man kost tijd, heel erg veel tijd. Natuurlijk was dit me al regelmatig verteld tijdens de zwangerschap, maar al die vaders moesten het haast wel overdrijven, hoeveel tijd kon het nu kosten.
Om te wennen aan het vaderschap had ik 2 weken vrij genomen, genoeg tijd om goed voor mijn zoon te zorgen en intussen flink te programmeren, tenminste dat was de planning. Zoals de vaders die dit lezen zullen weten was dat heel naïef van mij, en voor iedereen die (nog) geen kinderen heeft, al die onzin van vaders vooral niet geloven, deed ik ook niet.
Gelukkig is mijn zoon helemaal gezond, en intussen al 7 weken oud. Ons gezin krijgt langzaam een ritme. Dit betekend dat ik ook weer tijd heb om te programmeren.

Genoeg excuses, omdat er weinig voortgang is zal ik mijn planning aan jullie voorleggen. De ISV gaat opgezet worden volgens het nog beroemd te worden "AB.NET 5 stappenplan".
Ook voor het "AB.NET 5 stappenplan" geldt, mocht ik de komende jaren succesvol worden, werk vooral volgens het stappenplan, als het jammerlijk mislukt, werk vooral niet volgens het "AB.NET 5 stappenplan"

Stap 1: Samenwerking
De ISV doe ik samen met een partner, dit is op het moment een erg losse samenwerking.
We zijn allebei verantwoordelijk voor het programmeren van onze eigen producten. Alle zaken die na het programmeren komen verdelen we 50/50. Denk aan support, verkoop, marketing, etc. Dit heeft het als voordeel dat je elkaar kan controleren en motiveren. Ook bij bijvoorbeeld vakanties is het handig om een vervanger te hebben.
Het idee is om bij succes de samenwerking formeler te maken, maar voorlopig zou het een hoop tijd en geld kosten om alles formeel te maken, zonder dat we weten hoe we het precies willen aanpakken

Stap 2: De website
Omdat we allebei een baan hebben, en de ISV voorlopig een ambitieus side-project is, is het belangrijk dat hele orderproces geautomatiseerd is. We hebben besloten om zelf een site te maken, en geen kant-en-klaar CMS te gebruiken. Of dit de aller-slimste beslissing is laat ik in het midden, wij voelden ons er in ieder geval het beste bij. En het leuke is, wij zijn de baas, dus beslissen we dat lekker zelf.
Met deze website ben ik op het moment druk bezig. Afgelopen week heeft de designer die we hebben ingehuurd de HTML opgeleverd. En dit weekend heb ik deze HTML in de asp.net website gezet.
De hele orderafhandeling moet ik nog inbouwen. Gelukkig kan ik wel code lenen van een eerder project van mijn partner.

Stap 3: Het product
In de tussentijd werkt mijn partner aan ons eerste product. We zijn een keer een avond samen gaan zitten, en hebben een hele lijst van potentiële producten gemaakt.
Met deze lijst hebben we familie en vrienden lastig gevallen, en zo bepaald welk product de meeste potentie heeft.
Het idee is om het product met minimale functionaliteit te lanceren. Aan de hand van de feedback van de eerste gebruikers zullen we dan nieuwe functies bijbouwen. Op deze manier zouden we een product moeten krijgen dat perfect bij de wensen van onze toekomstige klanten aansluit.

Dit klinkt misschien heel eenvoudig, maar voor de gemiddelde developer is dit niet logisch. Die kiest ervoor zijn product pas te lanceren als het af is. Dus kan je rustig 3 jaar ontwikkelen aan een product, zonder dat een gebruiker ooit in aanraking komt met je nieuwe product. Als je dan na 3 jaar eindelijk met je product op de markt komt, blijkt dat gebruikers helemaal niet de functies willen waar je de laatste 3 jaar aan gewerkt hebt.
Ook hier is een partnerschap weer handig om het juiste tijdstip van lanceren te bepalen.

Stap 4: Feedback
Eigenlijk heb ik dit al beschreven in stap 3. Het product moet verbeterd worden aan de hand van de wensen van de gebruikers. Dit betekend dus regelmatig nieuwe versies, en ontwikkelen in kleine iteraties.

Stap 5: zie stap 2
De kans dat het eerste product gelijk een hit wordt is klein. Dus als het eerste product gelanceerd is gaan we werken aan een tweede product. En deze stappen zullen zich blijven herhalen, totdat we een succesvol product hebben, of misschien wel succesvolle producten.

Deze keer een nogal tegenvallend voortgangsrapport, ik hoop de volgende keer de lancering van onze site te kunnen aankondigen, en daarna de lancering van ons eerste product.

Bizspark

Door AB.NET op maandag 19 januari 2009 12:15 - Reacties (18)
Categorie: ISV, Views: 6.597

Elke ontwikkelaar heeft er vast wel eens van gedroomd. Ik ontwikkel mijn eigen product, verkoop het 1.000.000 keer a 10 euro, en creëer zo het perfecte bedrijf om te werken. Nu ben ik van plan om deze droom te gaan verwezenlijken. In dit blog wil ik verslag gaan doen van mijn avonturen.

Op het moment ben ik in dienst als .Net programmeur. Dus is het dan een logische keus om met Microsoft producten te gaan ontwikkelen. Helaas is het een flinke investering om de verschillende licenties van Microsoft producten aan te schaffen. Microsoft helpt startende bedrijven die een eigen product ontwikkelen met het Bizspark programma.

Je kunt 3 jaar Bizspark lid zijn, en dat kost dan in totaal 100 dollar. Hier krijg je drie jaar lang een developer licentie op heel veel Microsoft producten. Denk aan Visual Studio Team System, Office, alle MS OS'en, Expression Blend, Sql Server, etc.

Voor meer informatie over Bizspark kan ik deze sites aan bevelen.
Microsoft
BizSpark vs. Empower
BizSpark in Nederland

Natuurlijk is dit niet mijn eerste stap richting een ISV, en ook zeker niet mijn laatste. Mijn bedoeling is om elke maand een update te geven van de ontwikkeling van mijn bedrijf. Mocht het in de komende jaren lukken om een volledig inkomen te verdienen met mijn software, dan wordt dit een handleiding voor toekomstige ondernemers.
Optie 2 is natuurlijk dat het gigantisch mislukt. Dan is het altijd nog een verslag van hoe het niet moet.